Verhuurder van duurzame woning mag vergoeding van huurders vragen

Verhuurders die woningen zo verbouwen dat er bijna geen energiekosten meer zijn, mogen
hier vanaf vanaf 1 september een vergoeding voor gaan vragen aan hun huurders.
Deze zogenaamde (bijna) nul-op-de-meterwoningen, moeten worden voorzien van energiebesparende maatregelen gecombineerd met voorzieningen die energie opwekken. Hierbij moet je denken aan zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Door deze aanpassingen aan hun woning betalen de huurders een veel lagere energierekening.
Door het krijgen van een tegemoetkoming kunnen verhuurders de investeringen die ze hebben gedaan in de huurwoningen terugverdienen. De verhuurder en huurder moeten samen de hoogte van de vergoeding vaststellen.
Totale woonlasten
Minister Stef Blok (Wonen) werkt op verzoek van de Tweede Kamer en Eerste Kamer nog aan een regeling die huurders de garantie gaat bieden dat hun totale woonlasten niet te veel stijgen. Ze betalen dan de vergoeding, maar geven in dat geval ongeveer net zoveel minder uit aan energie.
Binnenkort wordt de energieprestatievergoeding ook mogelijk voor zeer goed geïsoleerde woningen met een aansluiting op aardgas. Deze huizen moeten dan wel zoveel duurzame energie opwekken dat er elektriciteit teruggaat naar het net. Zo wordt het verbruik van aardgas gecompenseerd.
In het Energieakkoord uit 2013 is afgesproken  dat in 2020 de sociale huurwoningen   gemiddeld een energielabel B hebben. Om dat te kunnen realiseren, zullen woningbouwcorporaties op grote schaal moeten renoveren.
(Bron: ANP)

Reacties